Steril koşul gerektiren ısıya ve basınca dayanıklı materyal üzerinde bulunan virüsler, bakteriler, mantarlar ve mikroorganizmaların yok edilmesi işlemi buharlı sterilizasyon ile gerçekleştirilir. Sterilizasyon işlemini gerçekleştirmek için gereken ısı, basınç ve süre gibi koşulları bir araya getiren cihaz Otoklav | Buharlı Sterilizatör olarak adlandırılır.
Otoklav ya da diğer adıyla Buharlı Sterilizatör, sterilizasyon işlemlerinin temel ihtiyaçlarından birini oluşturur. Sterilizasyon işlemi sonucunda virüsler, bakteriler, mantarlar gibi bütün mikroorganizmalardan arındırılmış olur. Günümüzde sterilizasyonun bu standartlar doğrultusunda ölçülebilir ve denetlenebilir bir işlem olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.Buharlı Sterilizatör cihazları genel olarak laboratuvar, doku kültürü, ameliyathane, dişçilik gibi sağlık sektörünün olduğu ve sterilizasyona ihtiyaç duyulan her yerde kullanılır. Ayrıca Buharlı Sterilizatör gıda çalışmaları, mikrobiyolojik çalışmalar veya kimyasal çalışmalar gibi birçok farklı faaliyetlerin gerçekleştirildiği laboratuvar ortamlarında, endüstriyel ortamlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Otoklav | Buharlı Sterilizatör Sınıfları Nelerdir?
Sterilizasyon cihazları Avrupa Medikal Standartı olan ”EN 285- Büyük Otoklav | Buharlı Sterilizatörler” ve “EN13060 – KüçükBuharlı Sterilizatörler” standartına uygun olarak “B”, “S” ve “N” sınıfı olarak üretilmektedir. B sınıfı Buharlı Sterilizatör en kapsamlı olan Otoklav | Buharlı Sterilizatör sınıfları arasındadır.
- B sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör vakum pompası ve dahili buhar jeneratörüne sahiptir, bu sayede negatif ve pozitif basınç kullanılarak en sağlıklı sterilizasyon işlemi gerçekleştirilir. Sterilizasyon öncesinde vakum pompası ile hava kalıntısını tahliye ettikten sonra doymuş buhar kullanarak ısı penetrasyonunu maksimum seviyeye çıkarır, sağlıklı bir sterilizasyon sağlanması, sterilizasyon sonrasında vakum ve sıcaklık altında vakum pompası ile kurutma yapılarak materyali kuru bir şekilde almak B sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör ile mümkündür. B sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör en gelişmiş ve güvenli buharlı sterilizasyon sistemidir. Üretimini yaptığımız tüm Otoklav | Buharlı Sterilizatör modelleri B sınıfıdır.
- S sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör vakum pompasına sahip değildir. Başlangıç aşamasında pozitif puls yaparak ısı penetrasyonunun arttırılmasını amaçlar. Kurutma özelliğine sahip değildir. Genel olarak doku kültürü, likit ve laboratuvar materyalleri sterilizasyonu için S sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör kullanılır.
- N sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör vakum pompasına sahip değildir. Buhar boşaltma yerçekimi yöntemi ile yapılır. Oluksuz ve paketsiz el aletleri için N sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör tercih edilmektedir. N sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör düşük maliyetli olmasından dolayı tercih edilmektedir. Sınıflandırmalar sterilizasyon ve sterilizasyon seviyeleri ile ilgili değildir.
Yatay Tip Otoklav | Buharlı Sterilizatör :
Çift kapılı, önden yüklemeli STR Serisi Yatay Tip Otoklav | Buharlı Sterilizatör modelimiz, büyük ve sağlam yapıları ile paketli-paketsiz her türlü ameliyathane ekipmanı, diş hekimliği ekipmanı, tıbbi tekstil, cam, plastik, kauçuk ve silikon malzemelerin buharlı sterilizasyonuna yönelik olarak geliştirilmiştir.
İlgili standartlara uygun olarak üretilen bu cihazlar, düşük enerji tüketimi ile sizlere hizmet vermektedir. Bowie&Dick ve vakum kaçak test fonksiyonlarını içeren be gelişmiş ürün EN 285, EN 13445, EN ISO 17665 standardının tüm gereksinimlerini karşılamaktadır.
Genellikle ameliyathane, merkezi sterilizasyon ünitesi ve yüksek sterilizasyon hacmi gerektiren alanlarda kullanılmaktadır.
Dik Tip Otoklav | Buharlı Sterilizatör
Tam otomatik STR Serisi Dik Tip Otoklav| Buharlı Sterilizatör modelimiz; tekstil, paketli malzemeler ve hassas malzemelerin buharlı sterilizasyonu için ileri teknolojiye sahiptir. Bowie&Dick ve vakum kaçak test fonksiyonlarını içeren be gelişmiş ürün ürün EN 285, EN 13445, EN ISO 17665 standardının tüm gereksinimlerini karşılamaktadır.
Masaüstü Otoklav | Buharlı Sterilizatör : STR Serisi B-Sınıfı Masaüstü Otoklav | Buharlı Sterilizatör modelimizde 18 Litre ve 23 Litre olmak üzere iki kapasite seçeneği mevcuttur. ürün EN 13060, EN 13445, EN ISO 17665 standardının tüm gereksinimlerini karşılamaktadır. Masaüstü B-Sınıfı Otoklav | Buharlı Sterilizatör, çeşitli paketlenmemiş ve ambalajlanmış araçları, katı, gözenekli, dar boşluklu ürünleri sterilize etmenizi sağlar. Günümüzde Masaüstü Otoklav | Buharlı Sterilizatörları diş hekimliği ve veteriner hekimlik alet ve malzemeleri yanında, kan ve diğer vücut sıvılarına değmesi olası alet ve malzeme kullanan güzellik bakım uzmanları, dövme ve delme yapanlar, kuaförler de kullanmaktadır.
Otoklav nedir?
Otoklav, dayanımı yüksek olan bir kapak ile kazandan oluşturulan sterilizasyon cihazı olarak tanımlanabilir.
Otoklav ne işe yarar ve neden kullanılır?
İnsan gözüyle görülemeyen bakteri, virüs, mantar ve mikroorganizma gibi yapıların sterilize edilmesini sağlar. Böylelikle bu yapıların oluşturulabilecekleri sağlıksız durumların önüne geçilmesi amacı ile sağlık kuruluşlarında özellikle ameliyathanelerde kullanılır.
Otoklav İle İlgili Bilmedikleriniz
- Yunanca ve Latince kelimelerin birleşiminden oluşur. Yunanca auto (kendi kendine) ve Latince clavis (anahtar) kelimelerinden türetilmiştir. Kendinden kilitli cihaz anlamına gelmektedir.
- Buharlı Sterilizatörın erken bir versiyonu olan buharlı düdüklü tencere, 1681’de bir fizikçi ve buhar motorunun mucitlerinden biri olan Denis Papin (1647-1712) tarafından icat edilmiştir.
- Buharlı Sterilizatör ise 1879’da Charles Chamberland tarafından Mikrobiyoloji alanında kullanılmak üzere geliştirilmiştir.
- Buharlı Sterilizatör su ile çalışan bir cihazdır. Buharlı Sterilizatör suyunun düşük mineral içerikli olması gerekmektedir; distile su, deiyonize su ya da reverse osmosis sistemi ile arıtılmış su kullanılabilir.
- Buharlı Sterilizatör 121°C yada 134°C’de çalıştırılmalıdır. Buharlı Sterilizatör cihazında steril edilecek alet ve malzemeler yüksek basınç ve sıcaklığa dayanabilen ve buharın girebileceği , konteyner, kağıt/plastik paketler veya tekstil bohça ile paketlenmelidir.
- Buharlı Sterilizatördan alet ve malzeme paketlerinin kuru çıkması iki nedenle önemlidir:
- Islak paketler kurumadan ellenirse ellerden, havadan, tozdan ya da kontamine yüzeylerden gelen mikroorganizmalar ile kontamine olabilir ve ayrıca ıslak paketler kolayca yırtılabilir ya da delinebilir.
- Aletlerin sterilizasyon evresi sonrasında ıslak kalması korozyona yol açabilir.
- Buharlı Sterilizatör sterilizasyonunun başarısının öncelikle steril edilecek aletlerin temizlik işlemine bağlı olduğu da unutulmamalıdır.
- Buharlı Sterilizatör cihazının işlem bilgilerin kaydetme özelliği olmalıdır; sterilizasyonun kontrolü (izlenmesi) ve kayıt tutulması yönünden önemlidir.
- Sterilizasyon başarısı, tek başına Buharlı Sterilizatör cihazının teknik üstünlüğüne değil, büyük ölçüde uygulamayı doğru yapacak kullanıcıya da bağlıdır.
- Kimyasal indikatörler Buharlı Sterilizatör cihazın başarısını gösterir, Biyolojik indikatörler ise sterilizasyonun başarısını gösterir.